Today

Dagen har gått snabbt som fan, men ändå inte?
Haha. Först matte, sen engelska o efter de SO.
På SOn fick vi jobba typ 5 minuter, resten pratade
läraren på. Lunchen va rätt så god, sen va de bild.
När de baraa var typ en kvart kvar gick brandlarmet.
Gick i fredags också, strange?
Sen va det bara no kvar, 70min. Vi skulle typ kolla upp
massor med grejer på datorn så lektionen kändes inte så lång.

Är så sjuukt trött så jag har bara tagit det lugnt sen jag kom hem.


Hahaha snygg


Kommentarer
Postat av: Andreas

Tänkte på din novell när jag körde hem i torsdags. Det finns så många intressanta aspekter med handlingen som vindlar fram och tillbaka. Du har verkligen en start med möjligheter, som kan utveckla sig åt vilket håll som helst. Så hon hittar ett till foto. Var? Hur hittar hon det? Av misstag eller letar hon? Är det hon som hittar fotot? Ligger det gömt någonstans? Kanske bakom någonting. Varför tittar hon bakom den saken just nu? Måste hon böja sig ner, stå på tå, eller vrida på sig för att hitta fotot? Hur sitter fotot? Ligger det under andra grejer? Sitter det fasttejpat under/bakom något? Faller det ut ur en bok som står i bokhyllan? Vilken är boken? Varför just den boken? Vad handlar boken om? Kan handlingen i boken ha betydelse för fotot? Står det något i boken, en signatur eller något? Hur känner hon sig när hon hittar fotot? Vad är det första hon tänker på? Vilken känsla far upp först? Överraskad? intresserad? rädd? orolig? arg? ledsen? ...konfunderad? Varför känner hon så? Vad får henne att leta vidare? Finns det några ledtrådar i fotot? Hur ser kvinnan i fotot ut? Kläder, ålder, ansiktsuttryck, hållning. Vad gör hennes man och kvinnan på fotot? Rör de varandra? Hur rör de varandra?



Ledtråden bör vara en spännande grej. Få läsaren att undra, att inte kunna sluta läsa. Varför? Varför? Varför? Vart tar fotot henne? Plats? Nya människor? Vad får hon reda på om kvinnan? Vilka träffar hon under sökandets gång? Träffar hon kvinnan till slut? Är det verkligen mannens älskarinna? Vad händer om det är mannens älskarinna? Vad skulle du ha gjort? Han är ju ändå död. Finns det ork och kraft och känslor nog för ....ja, vadå? Om det inte är mannens älskarinna, vem är hon då?



Jag brukar ha perioder där jag läser mycket noveller. I somras läste jag jättemycket. "Kulor i hjärtat" är kanske 2009 års bästa ungdomsbok och det är en novellsamling. Vad som slår mig är att man antingen har en rakt historia, dvs nu händer det, sen händer det, sen händer det osv. Det brukar då finnas en tvist i slutet, kanske helt oväntad men oftast något som antyds i början av berättelsen. Sedan kan man bygga upp historien mer på språket. I en novell verkar författarna slösa mer på adjektiv, förklara saker och händelser mer ingående, detaljrikt. Det är som en mustig soppa av ord och känslor. Vissa författare, såsom Kulor i hjärtat och "Majas morsas kompis..." som jag visade förut, skriver många noveller som är sammankopplade. En novell i sig kan vara bra men tillsammans med de andra blir de mycket bättre. Men det har du ju inte möjlighet med i ditt skolarbete.



Så Emelie, låt fantasin flöda men tänk på att du har en realistisk vardagshistoria. Använd dina egna erfarenheter.

Jag vill absolut läsa den färdiga historien, när du känner dig klar.

2010-10-14 @ 22:20:00
URL: http://fridsbokrescensioner.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0